Sunday, 13 April 2014

Tempat menarik di Sabah.


Kawan banyak tanya apa yang menarik di Sabah.
Ada lah sikit tempat random yang menarik bagi aku yang aku dah jejak.




1- Desa Cattle, Desa Dairy Farm, Kundasang

Desa Cattle terletak di Kundasang dan lebih kurang 30 minit perjalanan dari Kinabalu Park. Cuaca di Kundasang sejuk mengalahkan Cameron Highlands. Bayaran masuk RM4.00 dewasa dan RM3.00 untuk pelajar atau kanak-kanak.






2- Celyn Resort, Kundasang

Resort ini cantik tapi jalan masuk dia subhanallah sangat lah teruk. RM230 satu malam termasuk sarapan pagi. Aku stay sana dua malam. Terletak 3km dari main road dan jalannya tidak berturap. Suhu dia sangat lah sejuk, 19 darjah celsius.







3- Pantai Tanjung Aru

Terletak kira-kira 6 kilometer dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA). 




4- Jesselton Point

Jesselton Point merupakan jeti di Kota Kinabalu, Sabah. Terletak tidak jauh dari Suria Sabah. Bot-bot disediakan untuk ke lima pulau berdekatan iaitu Pulau Manukan, Pulau Mamutik, Pulau Sapi, Pulau Gaya dan Pulau Sulug. Aku dah pergi empat pulau sebanyak dua kali. Pulau Sapi memang paling sesuai untuk snorkeling dan Pulau Manukan bagi aku pulau yang paling cantik antara semua.

]




Satu pulau RM23
Dua pulau RM33
Tiga pulau RM43




5- Pulau Manukan, Sabah


 






6- Pulau Sapi, Sabah



7- Sandakan Crocodile Adventure Land

Masa Beroperasi : 8.00am - 5.00pm
Masa untuk show : 11.30am dan 4.00pm
Harga tiket dewasa : RM7
Harga tiket kanak-kanak : RM4






Nama manja Tako, nama penuh Takoyaki. Hihi


8- Rumah Terbalik (Upside Down House) Tamparuli, Sabah

Waktu Operasi : 8.00am - 10.00pm
Tiket masuk : RM10




9- Poring Hot Spring | Canopy Walkway, Sabah

Tiket masuk Poring Hot Spring : RM3.00
Tiket masuk Canopy Walkway : RM3.00










10- Gayang Seafood Restaurant

Restaurant ini adalah salah satu tempat makan seafood yang terkenal di Sabah.





Lobster sebelum dimasak.



Lobster setelah dimasak.


11- Ocean King Restaurant, Sandakan

Sabah memang terkenal dengan makanan laut. Tapi serius cakap makanan di Ocean King Restaurant ni memang sedap enak dan murah. Rugi kalau datang Sandakan tapi tak cuba makan dekat sini.




Nama diberi siput tarik atau siput gongong, tapi rupa bentuk sama macam siput vavi.
Sedap gila. Serius.



12- Pasar Philippines Kota Kinabalu






Nama diberi lokan. Sedap memang sedap. Silalah cuba kalau belum.



Mango sago. Aku makan ni di Tawau.


Sekian, Habis.



37 comments:

Anonymous said...

kak.. kalau nak ke pulau manukan mahal x? bajet ?

yanayonet said...

Tiket ke manukan RM30 + alatan snorkeling Rm10 + yuran masuk pulau RM3. Lebih kurang mcm ni lah.

Liyliz said...

dear. seronok tgk ur life.

yanayonet said...

Alhamdulillah :)

Halimatus S. said...

Nice...
like in my home...

Dunia Wisata Tour Organizer
call 0341-456444
web www.duniawisataku.com
Enjoy travelling wit us!!

Anonymous said...

nak sewa keta Ada contack tak

Md.Salleh said...

Assalam,
Saya bercadang utk ke KK selepas cuti sekolah. Memang tidak pernah ke Sabah terjumpa blog cik Yana dan terima kasih atas info tsb.

Md.Salleh
IT Regional Service Center
TM Johor.

Anonymous said...

gudd

Angin Bayu Holiday said...

salam sejahtera dan salam 1malaysia..

kami menyediakan pakej percutian ke sabah dgn tawaran harga yang berpatutan dan mengikut kemampuan bajet anda..

jom lawat sabah

contact:0196017846-Rakmat bin jamin..

miza said...

Wahh best lak..rasa cam nak pegi lg lah..dulu x sempat xplore habis.

Anonymous said...

Best gilerr tmpt ni smua..

Anonymous said...

Best gilerr tmpt ni smua..

Anonymous said...

mesti banyak abis.. nak bwa family 17org semua early next year.. T_T
btw besh gile tgk ur pic..

wc id:shah_aaron

Siti Nurul Hidayah Rahman said...

berapa makan seafood kat sabah? sedapnyaaa

san said...

nampak best!...tahun depan pegi kk,sabah...dengan member2 dari jepun...try pegi manuka dan rasa seafood kat sana

Anonymous said...

nak sewa kereta boleh hubungi En. Razali 012 8695985

Alan White said...

Thanks for the info. Appreciate a lot. Thanks again.

Adibah Abdullah said...

slm..kalo kat sabah transport mcm mna ek?sewa keta ke public transport je?tenkiu...

yanayonet said...

Adibah Abdullah : lebih baik sewa kereta. lagi mudah.

eyakub said...

Iya kereta sewa bagus sebab mudah bergerak...im sabahan

Ahmad Ikhwan said...

Kalau datang sabah kol jak nombor ni
0128525437 kereta sewa proton saga automatik .1 hari rm 95

Ahmad Ikhwan said...

Kalau datang sabah kol ni nombor
0128525437.kereta sewa proton saga (A) 1 hari rm 95

Ahmad Ikhwan said...

Kol 0128525437..kereta sewa sekitar kk.rm 95 1 hari

Ahmad Ikhwan said...

Kereta sewa murah kota kinabalu
Teksi murah kota kinabalu
No hp 0128525437

Ahmad Ikhwan said...

Kereta sewa murah kota kinabalu
Teksi murah kota kinabalu
Please call 0128525437

Ahmad Ikhwan said...

Kereta sewa murah kota kinabalu
Teksi murah kota kinabalu
Please call 0128525437

Anonymous said...

Try search kt mudah.my
ada kereta sewa dia blh hntr ke airport.nanti nak hntr pun dia blh ambik kt airport

Ziha Carissa said...

Kalau sewa motosikal ada x? Kami suami istri nak p sabah bln 10 ni? Thnkz da info.. :-)

Anonymous said...

Wah..cantik gmbr n nice tour..nk tanya klu di jeti senang nk ambil boat tuk pergi pulau...boleh pergi mcm tu je ke...

Roslan Lan said...

Assalamualaiku..
kami akan MeRealisasikan percutian anda bila berkunjung ke sabah,
Syarikat SUHAZRINAH ENTERPRISE SDN.BHD adalah syarikat ‘Taxi Limousine’ yang beropersi sejak 5 Tahun yang lalu, mempunyai pengalaman yang mendalam tentang tempat-tempat yang menarik di sabah.
Kami menjemput anda ke sabah untuk bercuti dengan kadar Harga yang rendah dan berpatutan,
sila hubungi kami untuk mendapatkan pakej yang lengkap.
+6016 8392919 (whatsApp, wechat, Telegram & Kakao Talk)
email: taxisabahlimo.com
http//:www.taxisabah.com

yanayonet said...

Ya, kalau di jeti senang nak dapat bot dan boleh pegi macam tu je.

Mama Humaira said...

Next week nak g sabah untuk kursus. Harap-harap sempat g kundasang. best tengok gambar ni hah. gambar cantikkkk.

Unknown said...

Mmg cantik kk..gunung kinabalu pun sgt cantik wpun slps gempah..tq yanayonet...akak refer cni mana yg patut pergi

Unknown said...

Mmg cantik kk..gunung kinabalu pun sgt cantik wpun slps gempah..tq yanayonet...akak refer cni mana yg patut pergi

Diver Lukman said...

Assalam,
Saya ada buat servis kereta sewa di Kota Kinabalu, Sabah. Boleh lawati www.car-rental-sabah.com atau hubungi 0129214242 - Humam / 0169216576 - Lukman. Terima kasih.

Borneo Kinabalu said...

Assalamualaikum..
JOM BERKUNJUNG KE SABAH
kami akan MeRealisasikan percutian anda bila berkunjung ke Sabah,
BORNEO KINABALU TOUR & TRANSPORT SDN. BHD

PAKEJ 3HARI 2MALAM

01/ Hari Pertama (OVERNIGHT KUNDASANG)
1000 : Jemput di Lapangan Terbang KKIA Terminal 1/2
1030 : Melawat Rumah Terbalik (up side Down House) Tamparuli.
1130 : Melawat Pekan Nabalu
1230 : Melawat Ladang Lembu (Mini New Zealand).
1400 : Makan Tengah hari di Kundasang.
1600 : Check in Hotel/Homestay/Chalet (Kundasang)
1900 : Hantar untuk Makan Malam pekan kundasang.
*Tour Tamat*

02/Hari Kedua (TOUR KUNDASANG & RANAU)
0900 : Jemput dari Hotel/Homestay/Chalet
1000 : Melawat Ikan Spa.
1130 : Melawat Hot Spring, Canopy Walk & Air Terjun.
1600 : Melawat Jambatan Tamparuli.
1700 : Melawat Yayasan Sabah.
1730 : Melawat Masjid Bandaraya Kota kinabalu.
1800 : Melawat Signal Hills.
1830 : Melawat pasar kraftangan (Pilipino Market).
2000 : Check in Apartment Marina Kota kinabalu.
*Tour Tamat*

03/ Hari Ketiga (SAPI, MANUKAN ISLAND & AIPORT TRANSFER)
0830 : Check Out dari Apartment Marina ke Jeti Jesselton Point.
0900 : Menaiki bot ke pulau Sapi (aktiviti pantai & snorkelling).
1200 : Makan tengah Hari BBQ yang disediakan.
1245 : Menaiki bot ke pulau Manukan (aktiviti pantai & Snorkelling)
1500 : Menaiki Bot ke jeti Jesselton Point.
1530 : Jemput dari jeti Jesselton Point & Melawat Tanjung aru Beach.
1700 : Transfer ke Airport KKIA T1/2
*Tour Tamat*

Pakej ini Termasuk :
1). Pengangkutan Selama 3Hari 2Malam
Van Pelancongan @ Taxi Limousine
Pemandu
Minyak
Muatan Maksimum 10 Dewasa
2). Penginapan Homestay Kundasang & Marina Apartment Kota Kinabalu
May Homestay Kundasang (1Night)
Marina Apartment Kota kinablu (1Night)
3). Tiket-Tiket Masuk tempat lawatan
Rumah Terbalik (up side down house)
Ladang Lembu
Hot Spring
Ikan Spa
4). Pulau Sapi & Manukan
Tiket pulau Sapi
Tiket pulau Manukan
Insurance
Bot
Jaket Keselamatan
Maks Snorkelling
Makan Tengah Hari BBQ di Pulau Sapi.
Untuk keterangan pakej lebih lanjut bole berhubung,
En Roslan 0168392919 (whatsapp)
Email : borneoukinabalutour@gmail.com

Hardine Rez said...

Klu nak nyewa motor di KK n Sandakan bleh coba sms: Lodin 60103166752